Future Work Lab – Det store fordybelseseksperiment

05-02-2022

Kender du det med, at når du sætter dig ned for at løse en større opgave, så ringer telefonen, en chat popper op på skærmen eller en kollega kigger forbi og lige skal låne dig i 2 minutter? Det kender vi også, og det kan gøre det svært at løse mere komplicerede opgaver, der kræver tid til fordybelse. Derfor var Velliv i løbet af efteråret med i et eksperiment for FutureWorkLab, hvor 40 ledere og medarbejdere deltog. 

I fem uger skulle deltagerne sætte mindst fem timer af om ugen til fordybelsestid – tid som skulle give mulighed for at fordybe sig i en konkret opgave, problemstilling eller udfordring og give mulighed for længere koncentrationstid uden forstyrrelser. Helt konkret skulle der under fordybelsestiden lukkes for mail, mobil og chat og et flag ved skrivebordet indikerede, at kolleger ikke skulle forstyrre.  

En stor del af gruppen valgte desuden at deltage i et yderligere eksperiment, hvor et pulsur koblet til arbejdskalenderen hjalp med at få et indblik i, hvordan man reagerer i løbet af arbejdsdagen, og hvad der påvirker ens ”body battery”.  

Resultaterne taler for sig selv. Fordybelsestid virker. Efter eksperimentets fem uger havde medarbejderne 13% mere energi kl. 7 om morgenen og 23% mere energi kl. 17 om eftermiddagen, når det er tid til at være sammen med familien og nyde fritiden. Det, synes vi, er ret værdifuldt. Derudover svarede 63% af medarbejderne inden eksperimentets start, at de følte sig udhvilet om morgenen, og efter de fem uger var den andel oppe på 83%. 

Selve planlægningsdelen har også i sig selv for mange været en øjenåbner i forhold til, hvornår det for den enkelte er mest optimalt at sætte tid af til mere komplekse opgaver. 

Læs mere om eksperimentet i denne artikel fra Politiken eller interviewet med de to involverede ledere på lederstof.dk.