Umiddelbare aktiestigninger og på sigt højere inflation og stigende renter
Efter en spændende valgnat tyder det på, at Donald Trump bliver valgt som den 47. præsident i USA.
Spørgsmålet er, hvilket effekt vi kan forvente på de finansielle markeder i kølvandet på en sejr til Trump. Herom siger Thor Schultz Christensen, der er viceinvesteringsdirektør i Velliv:
”Usikkerheden er stor. Men valget af Trump er et signal om nye tider. Mit bedste bud er, at vi senere i dag vil se pæne stigninger på aktiemarkedet. Med Trump bag skrivebordet er der lagt op til skattelettelser for virksomhederne, øget støtte til flere industrier herunder den fossile industri og endelig vil flere handelsrestriktioner give de amerikanske virksomheder medvind. Alt sammen noget, der er positivt for selskabernes indtjening, og det vil på kort sigt sætte sig i aktiekurserne i USA.”
Som følge af de subsidier den fossile industri kan forventes at opnå, peger Thor Schultz Christensen på energiaktier som en af vinderne af valgresultatet. Modsat forventer Thor Schultz Christensen, at de industrier, der beskæftiger sig med den grønne omstilling, kan gå en hård tid i møde.
”Trump har signaleret, at han er parat til at bakke op om den fossile udvinding. Det vil forventeligt øge produktionen og få priserne til at falde på olie og gas. Det vil stille større krav til effektiviteten og rentabiliteten i de grønne alternativer, hvilket forventeligt vil føre til færre grønne investeringer. Det er ikke gode nyheder for fx målsætningerne i Parisaftalen, som vi bakker op om i Velliv.”
Når den første jubel har lagt sig, er det udsigt til stigende inflation og stigende renter
Trumps politik er imidlertid ikke kun gode nyheder. Således peger alt mod, at de afgifter som Trump vil indføre på udenlandske varer og herunder især varer fra Kina, vil føre til både markant øget inflation og lavere vækst. Og det kan på sigt få negative konsekvenser for det økonomiske klima verden over.
”Vores modeller peger på, at en afgift i USA på 10 pct. på udenlandske varer vil føre til en stigning i inflationen på lidt mere end 1 pct. i USA, hvilket er dårligt nyt på et tidspunkt, hvor inflationen fortsat ligger højere end målet om 2 pct. inflation på årsbasis,” siger Thor Schultz Christensen og fortsætter:
”De dårlige nyheder stopper imidlertid ikke her. For når vi skal bekæmpe stigende inflation, er rentevåbnet det mest effektive at tage i brug. Derfor forventer vi, at de øjeblikkelige rentenedsættelser på sigt vil blive afløst af nye rentestigninger, og dermed vil vi også se en negativ effekt på væksten ikke mindst i verden uden for USA, hvor afgifterne vil ramme hårdt.”
De stigende renter er ikke gode nyheder for dansker med lange boliglån. Her kommer rentestigningerne nemlig til at slå hårdest igennem. Derfor tror Thor Schultz Christensen, at flere danskere vil søge mod de korte renter med øget risiko til følge:
”Verden kommer til at blive langt mere differentieret, end vi kender den i dag. Jeg ser en markant højere centralbankrenter i USA end fx i Europa, hvor væksten vil være hårdt ramt. Derfor kan de lange renter i Europa bliver hevet med op af de højere renter i USA. Derfor kan det blive ekstra attraktivt for danskerne at søge mod de korte renter og dermed også tage mere risiko end i dag."
Sådan ligger Velliv positioneret
Som følge af den øgede markedsusikkerhed har Velliv op til valget taget en neutral position i markedet, hvor vi blandt andet har bragt andelen af lange obligationer ned i USA i lyset af den højere risiko for stigende renter ved et valg af Trump.