Naturen giver nyt liv til kreativiteten

Velliv har interviewet Seniorkonsulent Rebekka Bøgelund, Videncenter for God Arbejdslyst/Krifa, om naturens betydning for sundhed, trivsel og arbejdsglæde.

”Skoven er den del af naturen, jeg holder allermest af. Det har noget at gøre med dufte, tryghed og perspektiv. At være i skoven giver rum for refleksion og nye tanker på en særlig måde.

Jeg er som videnmedarbejder ikke bundet til kontor og mødelokaler, men har hidtil holdt de fleste af mine møder der. Corona blev det benspænd, der skulle til for at gøre noget nyt og flytte møderne ud i naturen. Også mine kolleger og samarbejdspartnere opfordrer i stigende grad til at mødes uden for kontoret. Det har givet ny frihed og fleksibilitet i vores måde at arbejde på. Nyere forskning*) viser også, at vi mennesker ude i naturen producerer mere serotonin - et signalstof i hjernen, der har positiv indflydelse på vores trivsel og humør og forbedrer præstationsevnen.

Om det er naturens direkte indvirkning eller snarere skiftet til en ny ramme, der virker positivt, er et godt spørgsmål. Selv oplever jeg det som mere afslappende at være i skoven end at gå tur ved stranden. Når vi slapper af, bliver vi mere kreative. Naturen giver ro i hovedet, og tankerne flyder mere frit, når kroppen er i bevægelse. Helt optimalt bliver det, når jeg undervejs kan sparre med mennesker, der giver mig energi. Det får både inspiration og kreativitet til at blomstre.

Jeg føler mig overbevist om, at jeg og mine kolleger kommer til at bruge naturen mere i vores fremtidige arbejdsliv. Vi har sat gang i en åben snak om den fleksible arbejdsplads baseret på nye analyser, der viser langt færre stresssygemeldinger og bedre work-life balance med samme eller endda højere produktivitet. Vores chefer arbejder mere hjemmefra, og vi har som medarbejdere fået større frihed til selv at planlægge vores arbejdstid.

Selv satser jeg på at arbejde hjemme en til to dage om ugen. Fremfor hver eneste dag at bruge en time i kø på motorvejen, kan jeg nå at aflevere mine børn i god ro og orden og også få prioriteret en løbetur i skoven. Det vil betyde en verden til forskel for mig og min familie. Og sikkert også for mange andre, der som jeg har haft svært ved at prioritere fysisk og mental aktivitet og sundhed i hverdagen.

I Videncenter for God Arbejdslyst forsker vi i, hvordan man skaber arbejdslyst og ikke mindst psykologisk trygge organisationer. Hvis man i højere grad vil tænke brug af naturen ind i virksomhedskulturen, kræver det en åben dialog i lederrummet om, hvordan man konkret kan sætte handling bag ordene i hverdagen.

Hvorfor for eksempel ikke lægge flere afdelingsmøder ud i naturen? Hvilke andre typer arrangementer kan flyttes udenfor? Hvordan kunne et koncept for gå-møder se ud, som kan bruges af ledere og medarbejdere på alle niveauer?

Der vil være praktiske begrænsninger for enkelte medarbejdergrupper, men de seneste måneder har med al tydelighed vist, at begrænsninger kan udfordres med kreative løsninger. Her gør det en kæmpe forskel, at ledelsen går forrest og viser vejen”.

*) Friluftsterapi: Naturen som kur som stress og angst. Alt om psykologi. Marts 2019.