Sara Slott: Mental styrke er at skifte fokus og være i nuet

03-07-2020

I Velliv har vi et partnerskab med Dansk Idrætsforbund, og i år skulle vi have fulgt intenst med, mens de danske atleter deltog i OL i Tokyo her i juli. Men så kom COVID-19. Så hvad gør man, når alle de mål, man har arbejdet så længe for, pludselig bliver udskudt? Det har vi spurgt hækkeløber Sara Slott om. Hun var i sit livs topform, da corona-krisen ramte, og havde samtidig planlagt at indstille karrieren som topatlet efter OL. Læs hele hendes historie her og få også hendes tips til en mental sund hverdag.

Sara Slott Petersen sidder på en løbebane


Det er midt i juni måned, og den danske hækkeløber Sara Slott har netop løbet årets første konkurrence The Impossible Games i Oslo, som hun trak sig sejrrigt ud af. Konkurrencen er starten på en noget forsinket sæsonstart på grund af coronavirus. Og det er ikke kun sæsonstarten, der er blevet skubbet - OL i Tokyo blev også rykket til næste sommer. For Sara Slott har de her ændringer stor betydning, og det har krævet en enorm mental styrke og accept af, at det ikke er alting her i livet, man kan kontrollere.

Corona - forsiden og bagsiden af medaljen 

Sara Slott er som udgangspunkt omstillingsparat. Det ligger til hendes personlighed. Men da OL i Tokyo blev udsat med et år til august 2021, føltes det alligevel som at få smidt en spand koldt vand i hovedet. Hun havde besluttet at stoppe karrieren efter OL i år, så med ét blev alt det, hun sammen med sin mand og søn havde planlagt skulle ske til efteråret, sat på pause. 

”I bund og grund er det et privilegeret liv at få lov til at udleve sin hobby på så højt et niveau. Men jeg havde sat en masse flueben på min to-do-liste for mine sidste måneder som professionel atlet, så det var en underlig proces at fjerne fluebenene igen. Pludselig blev livet og alle vores planer sat på standby et år.” 

Hverdagen skal give 100 procent 

Det tog Sara Slott nogle uger at sadle om til plan b, og den har hun nu været i gang med at eksekvere siden slutningen af marts i samspil med både afstandspåbud og forsamlingsforbud. 

Coronatiden har hjulpet mange med at skrue ned for tempoet og mærke efter, hvad der betyder noget i hverdagen. Sara Slott har mærket en konstruktiv ro ved, at hun ikke har skullet deltage ved sociale arrangementer og møder i hendes søns skole. Hun har heller ikke givet foredrag eller deltaget i events, paneler og andre aktiviteter, som hun plejer. Under normale omstændigheder kræver det aktive til- og fravalg at bruge tiden på den bedste måde for én selv. Og overraskende betyder det ikke, at Sara Slott som topatlet så siger ”nej” til alt andet end sporten. Tvært imod. 

”Jeg tror ikke, man er en bedre atlet, hvis man er ekstremt egoistisk og skal skære alt unødigt fra for at kunne lykkes. Personligt for mig er det ikke vejen frem. Jeg præsterer dårligere, hvis jeg ikke har et ’andet liv’. Hvad man laver, når man lader sine batterier op er individuelt. Det kan være at gå en tur i skoven, kaste sig over et projekt eller udføre frivilligt arbejde. Det vigtigste ved restitution er, at man får lagt tingene væk. Ligger jeg fx på sofaen og har alle muligheder for at restituere, men fortsat tænker på dagens træning, så er hjernen stadig på overarbejde, og så opnår jeg ikke mental restitution, siger hun. 

Sara Slotts vej til mentalt overskud 

Som professionel hækkeløber har Sara Slott ”kun” omkring 2,5 times effektivt arbejde om dagen. Derudover bruger hun en del tid på skadesforebyggende aktiviteter og ikke mindst forskellige administrative opgaver, som er nødvendige, når man som individuel atlet fungerer som en enkeltmandsvirksomhed.

For mange mennesker er netop tid den store begrænsende faktor i forhold til at få overskud i hverdagen. For Sara Slott er det afgørende at bruge tiden på det rigtige. Sat lidt på spidsen er formålet med døgnets øvrige timer at blive klar til næste træningspas. Og heri ligger en mental udfordring: 

”Hvis ikke jeg har andet at bruge tiden på, så kigger jeg på min træning igen og igen og igen. Det er selvfølgelig for at præstationsoptimere, men det gør, at jeg aldrig får fri oppe i hovedet. Så her har det stor betydning, at jeg har min søn, og også andre projekter ved siden af sporten, fortæller Sara Slott. 

Det er lettere sagt end gjort at være til stede i nuet. Derfor har Sara Slott nogle rutiner, der hjælper hende med at lykkes. Hun arbejder med mentale nedlukninger, hvor hun er bevidst om at få sit fokus med, når hun bevæger sig fra én arena til en anden. 

Mental styrke er for mig at kunne skifte fokus og være i nuet, hvor man er. Når jeg skifter arena fra stadion til hjem, så sker der et fysisk skifte, og jeg kommer hjem til min søn. Hvis jeg ikke tager en beslutning om også at skifte arena mentalt, så er jeg halvt det ene sted og halvt det andet sted. Det kan ende med en følelse af utilstrækkelighed. Det er måske her, det kan gå galt for mange, ikke mindst i takt med at grænsen mellem fritid og arbejde bliver visket ud. Så bliver det også sværere at lave de her mentale nedlukninger, som jeg tror ens hjerne har brug for.” 

Ambitionen om at være til stede i nuet lykkes langt fra altid. Heller ikke for Sara Slott. Tanker fra andre arenaer dukker op og forstyrrer. For sådan er det med tanker. Til gengæld kan bevidstheden om, at man ønsker at være i nuet, gøre en forskel på den lange bane. 

Ingen vinder alene 

Én af de arenaer, der betyder meget for Sara Slott, er barndomsforeningen Aarhus 1900. Hun stiller stadig op for klubben, og det har hun gjort siden hun mødte op til sin første træning som 13-årig. Fællesskabet har været en afgørende drivkraft for Sara Slottvej til internationale medaljer. 

”Som individuel atlet er jeg alene på banen, men jeg er jo ikke alene i hverdagen. Det er fællesskabet og foreningsstemningen, der har trukket mig til træning. Og så har jeg udviklet mit talent, fordi jeg fandt ud af, at jeg var god, siger den nu 33-årige løber. 

Hun er i det hele taget stor tilhænger af foreningstanken og tror på, at vi i Danmark har en særlig vej, der gør, at en pige fra Aarhus kan trodse sine odds og vinde en olympisk sølvmedalje på 400 meter hæk. 

Måske gentager Sara Slott succesen fra OL i Rio i Tokyo næste år. Også selvom vejen dertil pludselig ser anderledes ud end planlagt.

Sara Slotts tre råd til Vellivs kunder om en mentalt sund hverdag 
  1. Overvej hvilken fritidsaktivitet eller -interesse, der lader dine batterier op.
  2. Prioriter hvad du vil bruge tiden på og stå ved dine valg.
  3. Vær i nuet ved at være bevidst om også at skifte arena mentalt, ikke kun fysisk.
Fakta om Sara Slott 
  • 33 år 
  • Mor til Tobias på 6 år 
  • Professionel hækkeløber (400 meter hæk) 
  • Vandt OL-sølv i Rio 2016 
  • Europamester 2016