Bliv klogere på investeringsåret 2021

27-01-2021

Året er godt i gang, og Vellivs chefstrateg Henrik Henriksen giver her et bud på fem overordnede tendenser på de finansielle markeder i 2021, som han ser det lige nu. USA har fået en nye præsident, Danmark er fortsat lukket ned, og den danske befolkning er i gang med at blive vaccineret. Samtidig ser vi, at corona-virussen muterer, og kan vise sig at være den største risiko mod det verdensbillede, vi beskriver. Men erfaringen viser også, at uventede forhold med væsentlig betydning for markedsudviklingen kan dukke op.

Her i de seneste dage er uroen blusset op igen på aktiemarkederne. Efter to måneder med kraftige stigninger var aktiemarkedet oppe at stå på tåspidserne, hvilket gør det ekstra sårbart overfor stød. Aktuelt er det store tab i amerikanske hedgefonde, som får dem til at sælge ud af aktier, hvilket presser aktiekurserne ned og trækker flere sælgere med i kølvandet. Hedgefondene tabte i første omgang på at spekulere i, at kurserne på udvalgte mindre selskaber ville falde (shortselling), men det fik en stor flok af private investorer til netop at købe disse aktier for at tvinge hedgefonde til også at købe aktierne for at lukke deres shortpositioner. Tabene har efterfølgende tvunget hedgefondene til at reducere deres investeringer, og det har skabt uro og kursfald. Vi tror, der er tale om en korrektion, som ikke forandrer det grundlæggende billede: At udsigterne er bedre for aktier end obligationer i 2021.

Dartskive med fire pile

1. Aktier slår obligationer i 2021

I 2021 er der medvind til aktier, og modvind til obligationer. Men det skal medgives, at visse aktiesegmenter ser dyre ud.

Det kan lyde paradoksalt, men aktiemarkederne klarer sig bedst, når der er stor ledig kapacitet i økonomien. Det er en situation med potentiale for accelererende økonomisk vækst uden priser og lønninger stiger for kraftigt, hvilket skaber et positivt fundament for aktier.

Centralbankerne fører en meget lempelig pengepolitik for at stimulere låntagningen og løfte husholdningernes formuer, hvilket fører til et større forbrug og flere investeringer. En normalisering af virksomhedernes lagre, som er lave – hvilket de typisk er efter en krise – kan yderligere medvirke til at stimulere væksten i 2021.

De historisk lave renter betyder samtidig, at obligationer er meget dyre. Signaler om en stramning i pengepolitikken kan lægge et nedadgående pres på obligationskurserne.

Arbejdsplads med bordfodboldbord

2. Første halvår bliver bedre end andet halvår

Væksten vil på et tidspunkt toppe ud og falde tilbage mod et mere normalt niveau. Når det sker, vil aktiemarkedet typisk bremse op. Hvis det sker samtidig med, at den amerikanske centralbank signalerer, at den er på vej mod at reducere sine obligationskøb, kan det betyde en hårdere opbremsning på aktiemarkedet.

Der er en god sandsynlighed for, at mindst en af de nævnte to ting sker i 2021 – men formentlig først i andet halvår. Det behøver dog ikke at betyde en langvarig opbremsning, men det er værd at huske, at aktiemarkedet ofte ser ændringer gennem et forstørrelsesglas – især når de kommer efter store bevægelser: Globale aktier er siden bunden i marts 2020 steget med over 70%.

En kvinde kigger på sin mobiltelefon og undersøger sin pensionsopsparing

3. Småt er godt

Small cap aktier – det vil sige aktier med en relativt lille markedsværdi – klarer sig typisk forholdsvis godt de første 12-15 måneder af en optur. Siden vaccinenyheden fra Pfizer den 9. november 2020, som indvarslede, at bedre tider er på vej, har kursudviklingen for small cap aktier været markant bedre end for large cap aktier, men vi mener, der er plads til mere på den front i 1. halvår af 2021.

Ofte falder værdiansættelsen af de mindre selskaber mere end det øvrige aktiemarked under en nedtur. Dermed har de et lavere udgangspunkt, når økonomien vender. Samtidig er mindre virksomheder ofte mere fleksible og kan hurtigere tilpasse sig en ny situation, hvor økonomien atter vokser. Det giver grobund for forholdsvis kraftigt stigende kurser. 

Bøgen springer ud på træet i foråret

4. Comeback til energi- og finansaktier i 2021

Med Joe Biden som præsident i USA er der udsigt til mindre geopolitisk uro, og med vaccinerne, vil der kunne ske en gradvis og permanent åbning af den globale økonomi. Dermed kan flere virksomheder præstere høje vækstrater – i det mindste i en periode. Det er især godt for de aktier, som typisk handles til en lav pris i forhold til selskabernes egenkapital eller bogførte værdi – de såkaldte ”value” aktier. Det gælder for eksempel aktier indenfor energi og finans, der har været de svageste performere på aktiemarkedet i 2020. Men det er også de sektorer, der i december 2020 har oplevet de største løft i analytikernes indtjeningsforventninger til 2021.  

Sten i vandkanten til havet

5. Resten af verden slår USA

Da præsident Trump i 2017 arbejdede for skattenedsættelser, og den globale økonomi befandt sig i et synkront opsving, var aktiemarkederne i alle verdens regioner stærke. Men da Trump skød handelskrigen i gang i januar 2018, skiftede mønsteret og det amerikanske marked, der er domineret af teknologivirksomheder og defensive sektorer, løb fra resten af verdenen.

Det mønster er brudt nu med valget af Joe Biden som præsident i USA. Samtidig peger historien på, at aktier på emerging markets typisk har en stærkere kursudvikling end amerikanske aktier i den første fase af et opsving. Japan er ligeledes et cyklisk aktiemarked, som vil nyde godt af opsvinget i 2021. I Europa fylder de konjunkturfølsomme sektorer meget, mens teknologiaktier, hvor vi har set forholdsvis store kursstigninger, fylder meget lidt.  

En forudsætning for at Europa og value vil klare sig forholdsvis godt i 2021, er at de lange renter stiger – eller i det mindste har udsigt til det. Og med historisk lave renter og realrenter samt udsigt til et synkront opsving i den globale økonomi i halen på Corona vaccinerne, vil tendensen være mod gradvis højere renter.

Ansvar for penge podcast

Kom bag kulisserne til ansvarlige investeringer

Ansvar for penge er en podcast, hvor fokus er på ansvarlige investeringer og CSR i den finansielle sektor. I podcastserien vil der blive fokuseret på aktuelle emner inden for de mange problemstillinger og spørgsmål, der naturligt opstår til etik, når man har ansvaret for andres penge. Hør også tidligere afsnit af Invester med Anders og Henrik.

Hør podcast her