Biodiversitet
Biodiversitetens kritiske tilstand truer vores planet
Ansvarlige investeringer
En forskergruppe fra Stockholm Resilience Centre har identificeret ni livsstøttende processer, også kaldet for planetære grænser, som er afgørende for Jordens balance. I 2023 vurderede de, at den sikre zone – grænsen for, hvor meget processerne kan belastes for at opretholde sin funktion – var overskredet for seks ud af de ni grænser. En af dem var ”biodiversitet”.
Vi befinder os nu i en kritisk ”rød zone”. Det betyder, at vi er udsat for drastiske og uoprettelige ændringer i de betingelser, der gør livet på jorden muligt.
Hvad er biodiversitet?
I vores arbejde tager vi udgangspunkt i FN’s officielle definition af biodiversitet:
”Mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer, både på land og i vand, samt de økologiske samspil, som organismerne indgår i. Biodiversitet omfatter såvel variationen indenfor og mellem arter som mangfoldigheden af økosystemer/levesteder”.
Citat fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
En sund og velfungerende biodiversitet i for eksempel et moseområde er kendetegnet ved en høj artsrigdom. Her trives alt fra sommerfugle, og frøer til vandsalamander, guldsmede og fiskehejre i det fugtige miljø. Samtidig findes der genetisk variation inden for arterne. Fx eksisterer forskellige sommerfuglearter eller græssorter side om side.
Men biodiversitet handler ikke kun om arter, det handler også om levesteder. Skove, enge, strande m.v. har hver især deres eget samspil med de arter, som lever i det enkelte område.

Handlingsplan for biodiversitet med 5 fokusområder
I de kommende år vil arbejdet med biodiversitet i vores investeringer tage udgangspunkt i en handlingsplan, som er bygget op om fem centrale fokusområder. De er nøje udvalgt for at sikre, at Velliv lever op til vores forpligtelser under FfB Pledge og vores ønske om at bidrage til at vende den negative udvikling indenfor biodiversitet.
Udvikling af kompetencer indenfor biodiversitet
For at kunne træffe ansvarlige investeringsbeslutninger, som tager hensyn til biodiversitet, er det vigtigt, at både investeringsmedarbejdere, direktionen og øvrige relevante fra øverste ledelse opbygger en forståelse af området. Målet er, at alle relevante parter forstår biodiversitetens betydning og de risici og muligheder, det indebærer for Vellivs investeringer.
Analyse af vores investeringer
For at sikre, at vi følger med udviklingen, vil vi løbende og systematisk analysere vores investeringers afhængigheder og påvirkninger på biodiversiteten. Det vil give os mulighed for at tilpasse vores tilgang i takt med nye indsigter og forbedrede datakilder. Som udgangspunkt vil analysen blive opdateret årligt.
Dialog med selskaber indenfor biodiversitet
Vi vil fremadrettet rette vores egne dialoger indenfor biodiversitet mod selskaber i lægemiddelindustrien, da vi har identificeret, at de både har en betydelig afhængighed til og påvirkning på biodiversitet. Vi vil især prioritere dialoger med europæiske selskaber, da vi tror på, at vi har en større sandsynlighed for kontakt og reel indflydelse hos de selskaber, der befinder sig geografisk tættere på os. I samarbejde med andre investorer er vi også i dialog med andre selskaber om biodiversitet via Nature Action 100.
Investeringer indenfor biodiversitet
Vi ønsker at investere i projekter, der bidrager til at beskytte og genskabe biodiversitet. Dette fokus er forankret i Vellivs Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab, hvor vi har sat os et mål om at have fokus på at foretage impact-investeringer.
Ejendomme
Specifikt indenfor vores ejendomsinvesteringer ønsker vi at forstå den påvirkning Vellivs ejendomsinvesteringer har på biodiversitet både i forbindelse med driften af eksisterende ejendomme og i værdikæden ved renovering og nybyggeri. Vi ønsker at fastsætte en baseline for de grønne arealer på eksisterende ejendomme, løfte vidensniveauet omkring muligheder og effekter ved et fokus på biodiversitet. Samtidig vil vi formulere en vision for arbejdet med biodiversitet, som følger Vellivs overordnede målsætninger.