Jesper Jensen: Resultaterne kommer, når alle på holdet har det godt

03-12-2020

Jesper Jensen har stået i spidsen for det danske kvindelandshold i håndbold siden marts. Nu skal holdet spille sin første slutrunde med den nye landstræner, der ser det som sin vigtigste opgave at skabe en kulturændring i dansk kvindehåndbold mod en større rummelighed. Jesper Jensen tror på, at trivsel er vejen tilbage til internationalt topniveau for de danske håndboldkvinder.

Foto: Dansk Håndbold Forbund

Jesper Jensen har fra sin ansættelse som ny landstræner i marts vidst, at EM i december vil være den første milepæl. Og nu er det nu.

”Siden jeg kom til, har jeg haft et målrettet og todelt fokus. Jeg har selvfølgelig set på det håndboldmæssige, og hvordan vi får alle de her individualister til at spille sammen i en fart, når vi skal spille landskampe. Spillerne bruger primært deres tid med klubholdene, og op til EM har vi bare seks dage til at påvirke spillerne i den retning, vi ønsker.
Og så har jeg faktisk i endnu højere grad kigget på den menneskelige del, og hvordan vi kan få opbygget en dagligdag og en teammæssig boble, som vi alle kan præstere bedst muligt i.”

Jespers filosofi: Et team når længst, hvis det hylder forskellighed

Jesper Jensen og det øvrige team arbejder med to hovedoverskrifter, der skal gennemsyre det, de laver, og det hold, de bygger op. Ambitionen er, at deres arbejde gerne skal afspejle de næste mange år i dansk kvindehåndbold.

”For det første hylder vi hinandens forskelligheder. Og det hænger sammen med det andet; at det at være på landsholdet skal være et rart sted at være,” er den konkrete udmelding fra landstræneren.

I modsætning til hans egen tid som spiller har trænerrollen givet Jesper Jensen et større overblik og indblik i, hvor mange forskellige styrker spillerne rummer. Det ser han som sin vigtigste opgave at udnytte til holdets bedste.

”Min filosofi er, at det er ved at lære af og ære hinandens forskelligheder, at man kan nå allerlængst. Især hvis man samtidig kan acceptere, at alle laver fejl og ingen er perfekte. Det er den kultur, jeg står i spidsen for.”

Jesper Jensen har fra sin ansættelse som ny landstræner i marts vidst, at EM i december vil være den første milepæl. Og nu er det nu.

”Siden jeg kom til, har jeg haft et målrettet og todelt fokus. Jeg har selvfølgelig set på det håndboldmæssige, og hvordan vi får alle de her individualister til at spille sammen i en fart, når vi skal spille landskampe. Spillerne bruger primært deres tid med klubholdene, og op til EM har vi bare seks dage til at påvirke spillerne i den retning, vi ønsker.
Og så har jeg faktisk i endnu højere grad kigget på den menneskelige del, og hvordan vi kan få opbygget en dagligdag og en teammæssig boble, som vi alle kan præstere bedst muligt i.”

Foto: Dansk Håndbold Forbund

Trivsel avler præstation, ikke omvendt

Hvordan giver Jesper Jensens ”plads til alle”-filosofi mening, når hans opgave er at skabe resultater?

”Vi er et resultatmæssigt vakuum. I sidste ende bliver vi kun vurderet efter resultatet, men vi tror rigtig meget på, at resultaterne også kommer, hvis man har det godt. Man kan ikke bure sig inde i tre uger til en slutrunde, hvis man har det ad helvede til og så samtidig tro, at man kan levere på allerhøjeste niveau. Det tror vi ikke på, og det er ikke den danske kultur. Den her tilgang er en anerkendelse af, at vi er forskellige mennesker, og vi er jo endnu mere forskellige på det indvendige end på det udvendige. Det glemmer man nogle gange lidt, så derfor opfordrer vi eksplicit til, at man skal turde være sig selv.”

Og det er ikke kun i håndboldens verden, man ser nye veje til præstation.

”På det her punkt er der kommet en holdningsændring i topidræt, hvor man i højere grad tror på, at det faktisk er trivsel, der avler resultater. Og vi oplever, at dét fokus fordrer en kultur, hvor der er en større velvillighed til at turde være sig selv. Alle andre synes egentlig også, det er fedt, når man er tro mod sig selv, og på den måde kommer man til at give endnu mere tilbage til holdet.”

De gyldne tider med kvindelandsholdet kan komme igen

Vi drømmer allesammen om at se kvindelandsholdet i håndbold høste den ene guldmedalje efter den anden, som det var tilfældet tilbage i 90’erne. Tiderne har ændret sig, og Jesper Jensen tror næppe på, at det igen vil være muligt at dominere på samme måde. Dermed ikke sagt, at vi ikke igen skal se de danske håndboldkvinder tage medaljer til Danmark.

”Jeg har skrevet kontrakt med DHF (Dansk Håndbold Forbund, red.) frem til 2023, og til den tid er jeg helt overbevist om, at vi vil blande os i medaljerne. Og det er jeg, fordi jeg ser så stor velvilje fra både spillernes og klubbernes side, fra Team Danmark osv., at jeg simpelthen ikke kan se, der er nogle andre med et stærkere set up end vores. Jeg tror på, at det drive og den kultur, vi bygger op, vil aflønne sig over tid.”

Vejen til toppen starter ifølge Jesper Jensen med den kulturændring, han selv går forrest for at realisere.

”Jeg tror lige netop på, at en hyldest af forskellighed er dét, der skal til. Jeg synes i for høj grad, vi tidligere har forsøgt at ensrette vores spillere og sige, at hvis man skal være dansk landsholdsspiller, så skal man være på én måde, men enere har det ofte med at gå deres egne veje, og det tror jeg i højere grad, vi skal gøre plads til. Rammerne skal selvfølgelig være lige, og hvis en spiller går ud over rammerne, skal vedkommende hjælpes tilbage igen. Hvis vi på kvindesiden skal udvikle pendanter til Mikkel Hansen, Rasmus Lauge, Nicklas Landin og alle de verdensstjerner, de lige nu bryster sig af på herresiden, så skal vi også gøre plads til, at man er forskellige, og at der er mange måder at komme til Rom på.”

Det bliver et anderledes hjemmebane-EM

Det kunne have været det perfekte afsæt for de nye tider med en slutrunde på hjemmebane, der er et drømmescenarie for et landshold. At mærke befolkningens opbakning både i bybilledet, i medierne og på tribunerne er med til at få spillerne i den helt rigtige stemning. Sådan bliver det ikke i år, og dét anerkender landstræneren som et klart tab for danskerne.

”Et hjemmebanepublikum er en kæmpe motivationsfaktor og en kæmpe drivkraft. Det er ikke tilfældigt, at dem, der har haft hjemmebanefordel, ofte har klaret det godt. Tilskuerne er med til at drive spillerne fremad. I perioder, når der står 12.000 tilskuere op i Boxen i Herning og råber og skriger, kan man ikke lade være med at kæmpe. De dårlige perioder bliver heller ikke lige så dårlige, når du har 12.000 mennesker, der blæser dig fremad. Så det kommer til at have en effekt, men vi prøver virkelig at fokusere på de ting, vi kan gøre noget ved.”

Håndboldkvinderne vil give danskerne en energiindsprøjtning

Et stort antal danskere havde set frem til at se årets EM i kvindehåndbold som tilskuere på helt tæt hold. Selvom det ikke bliver tilfældet, ser Jesper Jensen stadig slutrunden som en mulighed for at samle nationen om en fantastisk rød-hvid oplevelse.

”Jeg håber, vi kan få den der intensitet i samfundet. Jeg tror også, danskerne har brug for, at der kommer en positiv snak om noget samlende. På holdet har vi talt om, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for at bidrage til noget at samles om, til noget at snakke om, så det hele ikke går op i corona og at vi ikke kan se hinanden, rejse osv.”

Tilbage i december 2019 spillede landsholdskvinderne VM, og mens niendepladsen ikke var opsigtsvækkende, så var der en særlig energi omkring holdet, som de vil bygge videre på ved årets EM.

”Det udtryk, landsholdet havde til VM i Japan, gjorde, at der var en meget positiv snak om holdet. De kæmpede, og der var gejst og intensitet. Det skal vi se endnu mere af i Herning (EM-værtsby, red.). Man lægger et enormt pres på sig selv, hvis det kun er resultaterne, der definerer ens person og ens brand. Det er uholdbart, når det er tæt løb i toppen af verden, så vi skal have opbygget et stærkt brand. Hvis man kan se, at der bliver kæmpet så sveden sprøjter, så tror jeg på, det kan have en positiv effekt på alle, der følger med.”

Den resultatmæssige målsætning er der også. Holdet vil være blandt de bedste fire i Europa.
”Jeg drømmer om, at vi går hele vejen, men jeg håber og tror på, at vi er med, når semifinalerne skal spilles,” slutter Jesper Jensen.

FAKTA: Jesper Jensens råd til at opbygge et stærkt team på arbejdspladsen

  1. Hyld forskellighed og skab plads til individualister i teamet
  2. Opfordre aktivt medarbejderne til at turde være sig selv
  3. Opbyg en kultur hvor det anerkendes, at alle laver fejl og ingen er perfekte
  4. Sørg for at der er en tydelig, overordnet og rummelig ramme, som alle kan se sig selv arbejde inden for

Baggrund

Fra 3.-20. december kan alle danskere følge de danske håndboldkvinders EM på hjemmebane. Kun 10 dage før turneringsstart blev der givet grønt lys fra regeringen til at gennemføre slutrunden.
Turneringen skulle oprindelig være afviklet i et delt værtskab mellem Danmark og Norge, men for få uger siden måtte Norge trække sig pga. landets corona-stramninger.

Dansk Håndbold Forbund (DHF) har på rekordtid fået økonomi, hoteller, spillesteder, medarbejdere mv. på plads, så de har kunnet overtage det fulde værtskab.