Vellivs råd: Hold fast i din investeringsprofil
Opdateret 16. marts 2020: Coronavirus har skabt stor usikkerhed de seneste uger, og det har smittet negativt af på aktiemarkederne, som er faldet markant de seneste uger. Det har efterladt mange pensionsopsparere med spørgsmålet om, hvordan de skal forholde sig til situationen - bør man skifte investeringsprofil eller ej?
Vores anbefaling er, at man husker, at pensionsopsparing er langsigtet, og at uro på de finansielle markeder er et grundvilkår, når man investerer. Ligeledes skal man huske på, at investeringsprodukterne i Velliv har en bred risikospredning. Afhængig af dit investeringsvalg gælder det blandt andet investeringer i alternativer, ejendomme, obligationer osv. I VækstPension Aktiv har vi desuden under hele markedsuroen haft en undervægt af aktieinvesteringer. Netop derfor er vi kommet godt igennem første del af den markedsuro, der har været siden midten af februar i år. Børsen har netop offentliggjort en artikel, hvor VækstPension Aktiv er det pensionsprodukt, der har klaret sig bedst blandt de kommercielle pensionsselskaber. Læs artiklen fra Børsen her.
Vi anbefaler, at du holder fast i din investeringsprofil
"Vi mener, at man som udgangspunkt skal holde fast i sin investeringsprofil både gennem gode og dårlige tider. Investeringsprofilen bør afspejle den risikoprofil, man ønsker på lang sigt," fortæller Anders Stensbøl Christiansen, der er investeringsdirektør i Velliv. Han fortsætter:
"Ændrer man sin investeringsprofil, skal man være opmærksom på, at det er vanskeligt at ”time” de finansielle markeder således, at man rammer top og bund. De situationer, hvor man er fristet til at reducere sin investeringsrisiko, er ofte situationer, hvor markedsstemningen er meget dårlig. Erfaringerne fra tidligere kriser viser imidlertid, at det oftest er dyrt at skifte risiko midt i urolige tider. Således er det svært at forudsige markedernes bevægelse, og dermed er det typiske billede, at man som privatinvestor går ud af markedet for sent og kommer for sent ind på opturen, der altid følger i halen af større kursfald.”
Ganske få dage trækker store dele af afkastet
Historien viser, at går man glip af de bedste dage på aktiemarkedet falder afkastet på den lange bane markant. Det er ganske få dage, der trækker store dele af afkastet på globale aktier siden 1970. Tager man de 10 bedste afkastdage i perioden ud, så er det næsten 50 pct. af det samlede aktieafkast, der forsvinder. Med andre ord kan det være ekstremt kostbart at gå glip af de gode dage. Udfordringen er, at de bedste aktiedage typisk ligger side om side med de værste dage, hvilket man så under finanskrisen i 2008 og 2009. Det illustrerer, hvor vigtigt det er at tænke langsigtet som pensionsopsparer.
Der er ligeledes omkostninger forbundet med at vælge om fra en investeringsprofil til en anden, eksempelvis fra mellem risiko til lav risiko. Ender man så alligevel med at vende tilbage til mellem risiko igen, er der en risiko for, at man både må afholde omkostninger til to omvalg – og går glip af afkast i den mellemliggende periode.
Vi har samlet relevant information i forbindelse med coronavirus. Se siden her – vi opdaterer den løbende