Søg naturens åndehuller i fremtidens digitale arbejdsliv

13-05-2021

’Velliv i naturen’ har interviewet HR-direktør Hanne Blume, TDC Net A/S, om naturens betydning for sundhed, trivsel og arbejdsglæde.

Portrætbillede af Hanne Blume

Søg naturens åndehuller i fremtidens digitale arbejdsliv

”Den vekselvirkning, der ligger i at arbejde i byen og komme hjem til naturen, betyder meget for mig. Jeg bor på landet og er gift med en landmand. Naturen er lige uden for døren og en vigtig del af mit liv. Kommer jeg stresset hjem fra arbejde, er det nærmest helende at gå eller løbe en tur i skoven.

Arbejdstiden i TDC Net ligger ikke fast fra 8-16. Vores medarbejdere kan i princippet arbejde hvor som helst og når som helst, det passer med kolleger og opgaver. Det giver mulighed for at bryde dagen op og planlægge anderledes. 

Når jeg selv arbejder hjemme, bruger jeg ofte haven til telefonmøder. Eller tager en pause i naturen midt på dagen. Også på kontoret tænker jeg gerne i walk-and-talk møder med kolleger.

Da vi tog arbejdet med hjem under Corona-nedlukningen, viste det sig, at medarbejderne ikke blot følte sig mere glade og tilfredse, men også mere effektive. De oplevede bedre balance i arbejdsdagen og lavere stressniveau, og medarbejdernes oplevelse bakkes op af vores ledere. Det er en vigtig læring, som vi vil videreudvikle med mere fleksibelt arbejde.

Medarbejderne har vist, at når man viser dem tillid, giver de noget igen. Det kvitterer vi for ved at vende måden, vi arbejder på, lidt på hovedet, så alle får mulighed for bedre performance koblet med sammenhæng og trivsel i arbejdslivet. Vores målinger viser, at det er stærkt motiverende for vores medarbejdere.

I TDC’s personaleforeninger er der mangeårig tradition for at bruge naturen til fælles aktiviteter, der ofte foregår udendørs. Men vi opfordrer også medarbejderne til aktivt at genoplade batterierne og bruge naturen i arbejdstiden. En walk-and-talk med en kollega kan lette dialogen, især i de svære samtaler.

Det er i naturen, vi finder den ro og de åndehuller, som er så vigtige for os i en tid, hvor vi arbejder langt mere digitalt end for blot få år siden. Vi er på hele tiden, både på telefonen og sociale medier. Derfor skal vi både som ledere og medarbejdere gøre en aktiv indsats for at tænke fleksibilitet, bevægelse og natur ind i arbejdsdagen og holde fast i de gode vaner. Det giver overskud i hverdagen.

En positiv overraskelse under Corona-krisen er mine medarbejderes kreativitet i forhold til alternative mødeformer. Kan vi for eksempel tage ekstra hensyn og mødes i grupper i en have eller gå en tur? Eller er det muligt at arrangere brainstorming møder med udendørs whiteboard? Der er spiret en ny form for kreativitet, hvor naturen spiller en større rolle, og en kampånd, hvor medarbejderne står sammen om at løse de aktuelle udfordringer.”