Stress

Har du travlt, eller er du stresset? Hvornår tipper balancen fra kortvarig, gavnlig stress, til en langvarig stresstilstand, som er skadelig for dig? Stress er ikke en sygdom, men en risikofaktor for sygdom. Derfor bør du reagere, hvis du oplever symptomer på langvarig stress hos dig selv eller andre.

Forebyg stress med Velliv og mental sundhed
Afspil video

Forebyg stress

Men hvad er stress, hvad gør stress ved dig og hvorfor er det vigtigt at turde tale om stress? Se med her hvor OL-sejler Anne-Marie Rindom og sportspsykologisk konsulent i Team Danmark Anders Thomas Bendixen deler viden, erfaringer og giver gode råd.

Tag temperaturen på dit stressniveau

Med 5 spørgsmål udviklet af WHO (WHO-5), suppleret med et par andre spørgsmål, kan du tage temperaturen på dit stress-niveau. Testen kan samlet set give dig en indikation på, hvordan du trives i hverdagen.

kvinde, lys fra skærm, pension, app, forsikring

Mere trivsel - mindre stress

Stress kan defineres som en tilstand af både fysisk og psykisk overbelastning. Denne belastningstilstand kan opstå hos den enkelte, når udefrakommende krav, eller de krav man stiller til sig selv, overstiger de ressourcer, som man oplever at have til rådighed.

Du kan forebygge stress ved at styrke din mentale sundhed.

5 gode råd om trivsel
picnic, mand, kone, familie, senior, seniorliv, udendørs, pension, opsparing, risiko, sikkerhed

Er din partner ramt af stress?

Når et menneske rammes af stress, vil det også påvirke dig som er tæt på, og det kan medføre vanskeligheder i privatlivet. Fra de mange mennesker, vi gennem årerne har hjulpet til at genvinde fodfæstet, ved vi, at det ofte er de samme udfordringer, som folk bokser med. På den baggrund har vi sammenfattet 10 råd til dig, som holder af et menneske med stress.

Gode råd

Oplever du flere af disse symptomer gennem længere tid, kan det være tegn på stress

  • Hjertebanken
  • Hovedpine
  • Svedeture
  • Indre uro
  • Mavesmerter
  • Appetitløshed
  • Hyppige infektioner
  • Forværring af kronisk sygdom som f.eks. psoriasis og sukkersyge

 

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Oplever du flere af disse symptomer gennem længere tid, kan det være tegn på stress

  • Ulyst
  • Træthed
  • Hukommelsesbesvær
  • Koncentrationsbesvær
  • Rastløshed
  • Nedsat humør

 

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Oplever du flere af disse symptomer gennem længere tid, kan det være tegn på stress

  • Søvnproblemer
  • Mangel på engagement
  • Aggressivitet
  • Irritabilitet
  • Ubeslutsomhed
  • Øget brug af stimulanser som f.eks. kaffe, cigaretter og alkohol
  • Øget sygefravær

 

Kilde: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 

Synes du, at det er svært eller grænseoverskridende at tale om stress? Her er 5 gode råd til at tage hul på dialogen.

1. Vær direkte: Fortæl åbent og ærligt om hvorfor du er bekymret. Du kan for eksempel sige: Jeg synes, du virker trist og ked af det, og det bekymrer mig.

2. Vær dig selv: Vær ikke bange for at sige noget forkert. Tavshed og isolation er værre. Indrøm, hvis du synes, det er svært at snakke om eller forstå.

3. Vær interesseret: Tro ikke at du kan eller skal løse andres psykiske problemer. Vær nysgerrig og spørg ind til hvordan vedkommende har det. Lyt, vis interesse og tilbyd din støtte og hjælp.

4. Vær vedholdende: Træk dig ikke hvis du bliver afvist. Det er en helt normal reaktion. Fortæl at du er her, hvis der er brug for en snak eller hjælp.

5. Vær engageret: Betegnelsen stress bliver ofte brugt i flæng om almindelig forbigående travlhed. Føler du dig usikker på, om du skal reagere, på det du ser, kan det give en sikkerhed at søge mere viden om hvad stress er, og hvordan stress kommer til udtryk.

 

Kilde: mentalsundhed.dk

Husk hvile og pauser

Stress er en belastningstilstand, som tærer på dit fysiske og mentale overskud. Når du sover og slapper af, giver du kroppen mulighed for at restituere. Får du ikke tilstrækkelig hvile, akkumuleres et underskud, og dermed bliver stressen nedbrydende og skadelig for dit helbred.

I en tilstand af stress vil vi ofte forsøge at vinde tid ved at springe pauser og måltider over, og dermed risikerer vi at brænde vores lys i begge ender. Husk derfor at tage dig tid til at lade op. 

 

Kilde: Arbejdsmiljøweb.dk

Tag begge dele alvorligt

En tilstand af stress påvirker dig, så du kan have svært ved at falde i søvn. Samtidig er en god nattesøvn afgørende for at modstå stress.

Hvis du sover dårligt, skal du tage fat på at bringe dit stressniveau ned, og er du stresset, skal du være særligt opmærksom på at prioritere din søvn.  

Kim Steen Nielsen

Tal om stress

Mentale helbredsproblemer kan skyldes forhold både på og uden for arbejdspladsen. Du kan selv gøre meget for at blive stressfri, men er du først stresset, er det vigtigt at tale med din leder – jo før jo bedre.

Kim Steen Nielsen

Reagér på alvorlig stress

Hvis du har en fornemmelse af, at du er alvorligt stresset, skal du reagere på det lige nu. Søg eventuelt læge, for at få afdækket din situation.

Hvis du ikke selv magter at handle på det, er det vigtigt, at du beder om hjælp.

Vær opmærksom på, at hvis du har en sundhedsforsikring, vil den ofte kunne hjælpe dig.

Du kan kontakte vores sundhedsteam på 70 33 37 07.