Sådan sidder du mindre

Stillesiddende adfærd og fysisk inaktivitet er et stigende problem, som er udbredt bland alle aldersgrupper i Danmark. Mange af os sidder ned mange timer dagligt, og det er vi ganske enkelt ikke skabt til. Men det behøver ikke at koste blod, sved og tårer at blive en sundere udgave af dig selv.

Thijs Nijhuis, maraton, løber, dif, motion, bevægelse, sundhed, mental sundhed
Afspil video

Løb et maraton stående

Her fortæller fysioterapeut i Team Danmark Marlene Søby Vestergaard og OL-maratonløber Thijs Nijhuis, hvordan du med små vaneændringer i din arbejdsdag kan forbedre din sundhed markant og få mere energi, overskud og et bedre helbred.

Bevægelse, sundhed, mental sundhed, natur, pension, forsikring, sikkerhed

Små ændringer - stor effekt

Stillesiddende adfærd giver øget risiko for hjertekarsygdom, type 2-diabetes, overvægt, flere kræftsygdomme og for tidlig død – også selvom du i øvrigt lever op til anbefalingerne for daglig fysisk aktivitet på mindst 30 minutter ved moderat til høj intensitet.

Heldigvis kan de negative effekter af siddetid reduceres ved at indføre flere små afbrydelser i din hverdag. Selv små dagligdags aktiviteter gør en stor helbredsmæssig forskel.

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse

Motion, sundhed, mental sundhed, familie, forsikring, pension, børnepension, tryghed

Afbryd din siddetid

Tips til aktive hverdagsvalg

  • Vælg trappen frem for rulletrappe eller elevator.
  • Drop de korte ture i bil - gå eller tag cyklen i stedet. 
  • Har du stillesiddende arbejde, kan du beslutte ikke at sidde mere end 45 minutter ad gangen.
  • Rejs dig, skift stilling og brug dit hæve sænkebord.
  • En bold er et sundt alternativt til stolen. Bolden er en aktiv siddeløsning, som styrker muskler og stimulerer blodomløb.
  • Indfør flere walk and talk-møder.
  • En skridttæller kan skærpe dit fokus på at nå 10.000 skridt hver dag. Det kan motivere dig til at gå den ekstra aftentur, der skal til for at nå målet.