Du kan i øjeblikket ikke logge ind i vores digitale selvbetjeningsløsninger. Vi arbejder på at løse problemet og beklager ulejligheden.

Mountainbike-rytter drømmer om OL og skoven som arbejdsplads

18-09-2020

For en professionel mountainbike-rytter er skoven, som havet er for en fisk. Sebastian Fini har altid været tiltrukket af naturen og kunne aldrig forestille sig et liv uden daglige besøg i skoven.

Sebastian Fini på sin mountainbike under solens stråler

På billedet: Sebastian Fini, Fotograf: Jakub Caha

Hvor arbejder du? På kontor, på et hospital eller som lærer på en skole måske. De færreste svarer ”i skoven”, men det gør Sebastian Fini.

”Jeg bruger skoven i mit arbejde hver dag. Så man kan sagtens sige, at skoven faktisk er min arbejdsplads.”

De fleste danskere kunne i virkeligheden godt tænke sig at bruge endnu mere tid i naturen. Mange danskere søger ud i skovene for at få et frirum. Det har den 25-årige mountainbike-rytter fra Karlslunde gjort, siden han var barn.

”Jeg har altid været glad for naturen. Som yngre vandrede jeg meget og rejste rundt i Norge og Sverige med rygsæk og telt. Jeg startede også med mountainbike, fordi jeg rigtig godt kunne lide naturen. Og det kan jeg stadigvæk. Jeg bruger også naturen til andre ting end at træne, men det at cykle i skoven er blevet mit job og min passion, og det jeg elsker at gøre hver dag,” fortæller Sebastian Fini.

Afhængig af skovens magi

Sebastian Fini elsker sin arbejdsplads, og han har svært ved at forestille sig et liv uden daglige ture i grønne omgivelser, men hvis han bliver tvunget til at tænke ind i en mere ’almindelig’ fremtid, så har han en plan.

”Hvis jeg havde et arbejde, der primært foregik indenfor, så vil jeg sørge for at kunne cykle til- og fra arbejde. Og jeg vil bruge tid i skoven, når jeg havde fri. Når jeg en dag ender min karriere, så vil jeg helt sikkert stadig holde fast ved min sport på hobbyplan, og så vil jeg nok også bedre kunne nyde omgivelserne og bruge mountainbike som et afbræk fra hverdagen,” siger han.

I en hektisk hverdag er det netop behovet for at lade batterierne op, der gør skoven til et efterstræbt tilflugtssted for et stigende antal danskere. Sebastian Fini forstår udmærket tendensen.

”Skoven har bare en genopladende effekt på os mennesker. Der sker ikke så meget ude i skoven, så man kan søge derud for at få noget ro. Skoven bliver brugt til mange forskellige ting, og jeg tænker, at folk, der har et kontorarbejde, har kæmpe gavn af at komme udenfor og få lidt luft, når mange af dagens timer bliver brugt indendørs bag en skærm,” siger han opfordrende.  

Velliv i naturen

Velliv ønsker at inspirere flere til at bruge naturen og høste sundhedsmæssige fordele i det grønne. Tilmeld dig Velliv i naturen på facebook - gruppen er åben for alle, der har lyst til at bruge mere tid i naturen.

At køre mountainbike er effektiv mentaltræning

Det er krævende at holde snuden i sporet, når man cykler mountainbike. Og derfor efterlader det ikke plads til at reflektere over en uafsluttet opgave på jobbet, eller hvad der skal handles til aftensmad. Man bliver tvunget ind i nuet.

”At cykle mountainbike kræver fuld opmærksom på omgivelserne – hvad sker der ude i sporet? Man skal orientere sig, og det kræver et stort fokus på nuet. Det tror jeg er en stor fordel, når man skal koble af efter en arbejdsdag og få tankerne over på noget andet. Og så er man jo i skoven, hvilket bare er en energigivende arena,” lyder det anbefalende fra Sebastian Fini.

Vejen til de olympiske drømme

Sebastian Fini’s første interesse for mountainbike-sporten blev sået tilbage i 2009, hvor hans onkel lånte ham en mountainbike, og derefter blev han grebet af sporten. Efter sin konfirmation købte han sin egen mountainbike, og siden er det kun gået én vej. Fremad.

Han lever af at køre mountainbike, og hver uge tilbringer han 20-25 timer i skovene rundt omkring. Han er altid på jagt efter nye udfordringer, der kan skubbe grænser og gøre ham endnu bedre. Derfor ser han på skoven med lidt andre øjne end de fleste.

For mig er der en masse brugbare redskaber i skoven. Jeg kører i skoven for at lave mit arbejde, og jeg er fokuseret på det, jeg skal – at cykle – men det er jo virkelig flotte omgivelser for det meste. Jeg kommer mange steder rundt omkring i verden, hvor man virkelig kan få nogle vilde naturoplevelser, men først og fremmest er skoven det vigtigste redskab til, at jeg kan udføre mit job,” fortæller han.

Sebastian Fini’s største drøm er, at de mange hårde træningstimer i skovene bærer frugt, og han kvalificerer sig til OL i Tokyo næste år. Status er, at de er to ryttere, der bejler til den ene plads, Danmark har.

”Til OL i 2016 kom Simon (Andreassen, red.) med. Dengang var han helt klar bedst. Nu føler jeg, vi er meget jævnbyrdige, og jeg har ikke tabt til ham i lang tid, så det giver mig selvfølgelig blod på tanden og en tro på, at det er mig, der skal med til Tokyo,” siger han uden at tøve.

Udtagelsen til OL i Tokyo bliver afgjort i foråret 2021.

Sebastian Fini’s råd til Vellivs kunder til at komme godt i gang med at køre mountainbike

  1. Køb dig ikke fattig i udstyr. Det er muligt at leje en cykel til at starte med for at se, om du bliver bidt af sporten.
  2. Kast dig ud i det. Der er masser af spor i hele landet i fantastiske omgivelser.
  3. Del oplevelsen med venner eller kollegaer. Der er supersjovt at være flere.

Fakta om Fini

  • Danmarks bedste mountainbike-rytter
  • Drømmer om at kvalificere sig til OL i Tokyo
  • 18 x dansk mester fordel på mountainbike og cykelcross
  • plads til VM 2017
  • Worldcup-vinder 2013