Chef de Mission, Søren Simonsen: Det er en præmis, at verden er usikker

15-07-2021

Søren Simonsen har som Chef de Mission for den danske OL-delegation lært at efterleve den klassiske sportsterm ”en kamp ad gangen” og tage tingene som de kommer, fordi der kan opstå uventede scenarier og nye beslutninger kan blive truffet.

Den 1. maj 2019 blev Søren Simonsen ansat som Chef de Mission i DIF. Det betyder, at han er chef og ansvarlig for hele den danske OL-delegation, som netop er rejst mod Tokyo.

Som Chef de Mission handler det om at være forberedt til tænderne og have en plan for selv de værst tænkelige scenarier.

"Vi har fokus på at få planlagt i god tid og lavet nogle faste rammer. Og også arbejde med de ting, vi håber, ikke sker. Vi har f.eks. en beredskabsplan for naturkatastrofer eller biluheld eller nogle af de ting, som desværre kan ske og er sket ved tidligere OL," siger Søren Simonsen.

Og ikke nok med det, har Covid-19 også været en stor udfordring for Søren Simonsen og den danske OL-delegation.

"Jeg har angrebet en dag ad gangen. For at blive i elitesportens sprog. Det der er udfordringen, er jo Covid-19, hvor vi hele tiden får nye opgaver fra arrangørerne i Tokyo. Der er konstante skift i udmeldinger og i leverancer, ansøgninger, ændrede kriterier," forklarer Søren Simonsen.

Chef de Mission, DIF, OL, atleter, samarbejde

Lær mere om Søren Simonsen

Søren Simonsen er 50 år og bosiddende med familien på Fyn.

Tidligere har Søren været ansat som Udviklingschef i Dansk Håndbold Forbund og er selv tidligere elitehåndboldspiller.

Som leder har Søren et stort fokus på værdibaseret ledelse og relevans.

"Det handler om at give atleterne og sportscheferne de allerbedste rammer, så de kan præstere og fokusere på det, de skal. Som nation, håber jeg, vi kommer hjem med medaljer og har givet et godt signal, om hvad det vil sige at være dansker."
Foto: Danmarks Idrætsforbund

 

Udover de skiftende meldinger og vanskelige arbejdsforhold som Covid-19 har medført, har fragten af mennesker og materialer, været en af de helt store opgaver.

Fragten består ikke blot i at flyve atleterne, og heste til rytterne, til Tokyo, men deres udstyr skal også finde vej til de Olympiske Lege. Det betyder, at flere containere er tætpakkede med cykler, både og kajakker, så de kan nå frem via søfragt inden legene starter den 23. juli.

Derudover har man også været nødsaget til at finde plads til sejlmaster og surfgear ombord på atleternes fly, fordi det skal benyttes i træningen op til OL. Samtidig med ammunitionen til de danske skytter har krævet en vis overtalelse at få gennem tolden i Japan.

Fokus på bæredygtighed

En af grundene til Tokyos stærke kandidatur til at afholde OL består i den bæredygtighed, som byen tilbyder.

Eksempelvis er hele OL-byen CO2-neutral og genanvender en del anlæg fra OL i 1964, hvor det også blev afholdt i Tokyo.

Yderligere er medaljerne lavet af genbrugsmaterialer fra mobiltelefoner og madrasserne af gammel fiskesnøre. De japanske værter har også bygget atleternes senge i pap.

6 millioner mobiltelefoner er brugt til at lave bæredygtige OL-medaljer til de kommende vindere.

”Madrassen lavet af indsamlet fiskesnøre, som er en stor forureningskilde i havene, er ret hård. Selve sengen i pap fungerer fint. Jeg tror, det er tanken om at ligge i en seng lavet af pap, der kan drille lidt. Vi har valgt, efter at have testet dem, at sende topmadrasser af sted, så atleterne kan vælge mellem en hård eller blødere madras,” udtaler Søren Simonsen.

Generelt mener Søren Simonsen, at det går den rigtige vej med en bæredygtig profil, når der afholdes megaevents i kaliber med de Olympiske Lege.

Drømmer stort, men menneskeligt at fejle

Søren Simonsen har store ambitioner på sit eget team og de danske atleters vegne. Hvis han skal spå om fremtiden og hvad et succesfuldt OL for ham vil betyde, må han se det fra to vinkler:

"Vi har præsteret som nation, hvis vi kommer hjem med medaljer og viser omverden, hvad det vil sige at være dansk, har opført os godt og ikke brudt restriktionerne."

"Kigger jeg på vores eget team, så har vi lavet få fejl. Vi kommer helt sikkert til at lave fejl, men kommer vi hjem og har glade atleter og sportschefer, så har vi været en succes," afslutter Søren Simonsen.

I Velliv ser vi også frem til OL i Tokyo og glæder os til at heppe på de danske atleter.
OL I TAL
  • 11.090 deltager i OL
  • 339 OL-guldmedaljer og 540 PL-guldmedaljer kæmpes der om
  • 28 gange før er sommer-OL blevet afholdt. Første gang i 1896 i Athen
  • 33 sportsgrene bliver der dystet i ved OL i Tokyo
  • 206 lande deltager i legene