Usikkerhed på aktiemarkederne: her er Vellivs råd

01-02-2022

Når vi oplever længere perioder med fald på aktiemarkederne, har nogle af vores kunder forståeligt nok spørgsmål til deres pensionsopsparings risikoprofil. Bør man drosle ned eller holde kursen? Og hvor meget påvirker midlertidig risikoreduktion egentlig det samlede afkast?

Cheføkonom Jens Christian Nielsen

Vores råd er: Hold fast!

Vores cheføkonom, Jens Chistian Nielsen, råder vores kunder til at have is i maven, og holde fast i den risiko, som de har valgt i forbindelse med den rådgivning, som de modtog i forbindelse med oprettelsen af pensionsordningen:

"Langt de fleste kunder ligger i vores livscyklusprodukt, hvor risikoen automatisk aftrappes, når de nærmer sig pensionsalderen. Samtidig ved vi også, at det er stort set umuligt at time markedet, så man opnår en gevinst ved at ændre risikoprofil. Faktisk viser alle undersøgelser, at private investorer oftest reagerer for sent. Derfor er der også en risiko forbundet med at skifte risikoprofil. Pension er en langsigtet opsparing, hvor man automatisk kommer igennem både stigende og faldende markeder".

Gå ikke glip af de gode dage

Erfaringen viser, at det hurtigt kan gå ud over afkastet at være ude af markedet på få vigtige dage. Jens Christian Nielsen forklarer:

”Mange af de bedste dage opstår ved store nedture på aktiemarkedet. Lige pludselig vender markedet fra den ene dag til den næste. På forhånd er det nærmest umuligt at ramme ”dagen”, hvor det hele vender. Derfor er det fortsat også vores anbefaling at have is i maven – selv når markederne styrtdykker, som vi har set tendenser her i løbet af januar 2022”.

Velliv har opgjort, at 1 kr. placeret i MSCI-indekset i 2018 her sidst i januar 2022 er vokset til 1,52 kr. Afkastet for perioden er altså godt 52 pct. Men hvis man har stået i kontanter i blot de fem bedste af disse over 1.000 investeringsdage, er ens pension snarere vokset 13-14 pct. Så er man altså gået glip af to tredjedele af afkastet.

Er vi blevet for forvænte med gode afkast?

Det giver vores investeringsdirektør Anders Stensbøl sit bud på i videoen her.

Anders Steensbøl i Velliv
Afspil video