Fire råd til et godt arbejdsliv

01-01-0001

 

 

Antallet af danskere, der bliver ramt med stress, er fortsat stigende. Det mærker vi også i Velliv Sundhed. Mange danskere hænger i med neglene, og klarer lige akkurat hverdagen med nye mål, der skal nås blandet med hængepartier, der hober sig op. ”Og så er det, at vi ser folk, der pludselig bryder grædende sammen på arbejde, eller som mister normale færdigheder og for eksempel ikke kan huske vejen hjem i bilen,” forklarer Vellivs sundhedsdirektør Julie Engelund Sander.

Stress er aldrig den enkeltes ansvar

Arbejdspladsen har et ansvar for at passe på sine ansatte. Og stress er aldrig et individuelt ansvar – men heldigvis er der også meget, vi selv kan gøre for at forebygge mistrivsel. Derfor deler Vellivs sundhedsdirektør Julie Engelund Sander hendes fire råd, som du selv kan tage i brug for at minimere risikoen for stress.

1. Vær konsistent i din søvn

Du kender helt sikkert godt rådet, men det er værd at gentage – for søvn er virkelig vigtigt for at holde styr på din mentale sundhed: Som voksen bør vi sove 7-9 timer hver dag, og gå i seng og stå op nogenlunde samme tid hver dag.

Søvn vasker populært sagt vores hjerne ren for alle dagens input. Derfor er der kaos i vores hoved, hvis vi ikke får vores søvn, og så virker hjernen og kroppen ikke optimalt,” forklarer Julie.

2. Tag til sommerfest og julefrokost

Det lyder måske mærkeligt, at det er vigtigt at prioritere sociale arrangementer for eksempel på arbejdet, selvom man føler sig presset. Og en sommerfest eller julefrokost, vil ikke fjerne din stress. Men det er enormt vigtigt at pleje sine relationer på arbejdspladsen, da det har stor indflydelse på dit daglige velvære.

3. Læg fritid ind i arbejdsskemaet

Når du planlægger din arbejdsuge, er det vigtigt at sikre dig, at du har luft i kalenderen. De vil hjælpe dig til ikke at blive overvældet, når der kommer uforudsete arbejdsopgaver.

Det er en god idé at skrive alle dine hovedopgaver ned, og hvor lang tid de tager at løse. Hvis du laver det regnestykke, og der ikke er tid tilovers, så kommer du nok ikke til at lykkes med alle dine opgaver – for der kommer altid uforudsete opgaver, som vil stjæle noget af din tid.” fortæller Julie.

Husk, at hvis kravene til dine opgaver ikke hænger sammen med de ressourcer, du har til rådighed, er du nødt til at gå i dialog med din leder. En god leder skal se, hvad der er muligt, men mange ledere kan ikke nødvendigvis se alle dine opgaver og opdager derfor ikke automatisk hvis du har for meget og bør lave mindre.

4. Prioriter dine ambitioner og tilpas derefter

Skriv dine ambitioner ned på en prioriteret liste. På den måde opdager du måske, at det, som du bruger allermest tid på, måske slet ikke er det vigtigste i dit liv. I så fald er det vigtigt at få tilpasset hverdagen.

”Vi oplever, at især unge bliver meget presset af følelsen af, at de skal levere 100 procent på alle parametre. Det er det de færreste mennesker, der kan. Derfor er det ikke holdbart at have en ambition om både at skulle avancere i arbejdslivet samtidig med at ville aflevere børnene sent og hente dem tidligt, gennemføre et maraton på rekordtid, skifte garderoben og frisuren i et tempo, så man fastholder sine følgere med flotte billeder på Instagram, og måske også lige skrive en bog eller starte eget firma,” siger Julie.

Har du behov for hjælp?

I Velliv Sundhed kan vi give dig råd og vejledning før, under og efter en periode med mistrivsel eller sygdom. Vi giver dig personlig vejledning og hjælp til at tackle din situation. Vi kan støtte med relevante tiltag, der hjælper dig godt tilbage i forbindelse med fx stress eller mistrivsel.