Nyt om pension i 2024

15-12-2023

Traditionen tro er der ændringer på vej på pensionsområdet i 2024. Er du folkepensionist kan du fx glæde dig over ikke længere at få modregnet din arbejdsindkomst i folkepensionen. Der er også ændringer på vej til aldersopsparinger.

Regeringen har også indgået en aftale om skattereform

Så nu er der sat dato på, hvornår reformen gennemføres. Som noget nyt indeholder aftalen også godt nyt for dig, der ønsker at arbejde i årene før og efter folkepensionsalderen i form af et højere fradrag og større seniorpræmier.

Læs mere om skattereformen her

1. Folkepensionister kan arbejde uden modregning i folkepensionen

Fra den 1. januar 2024 påvirker folkepensionisters arbejdsindkomst ikke længere folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg. Det betyder, at der ikke længere er et loft over, hvor meget folkepensionister må tjene ved siden af deres folkepension uden at blive modregnet i folkepensionen.

Det giver større klarhed om vilkårene for din deltagelse på arbejdsmarkedet som folkepensionist, at f.eks. løn, honorarer og indkomst fra selvstændig virksomhed , hvor du selv tager aktiv del i driften, ikke længere indgår i beregningen af egen eller ægtefælles folkepension.

Det betyder samtidig, at grundbeløbet udbetales til alle med en fast månedlig sats, som i 2024 er på:

6.928 kr.
Størrelsen af folkepensionstillægget vil fortsat beregnes individuelt og afhænge af fx kapitalindkomst, aktieindkomst og udbetaling af egen pension i rater eller som livrente.
Arbejdsindtægt i 2023 modregnes med tilbagevirkende kraft

Folketinget vedtog reglerne om, at du som folkepensionist kan arbejde uden at blive modregnet i din folkepension den 1. juni 2023 og med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2023. Folkepensionister, der i 2023 har fået nedsat deres folkepension på grund af arbejdsindtægt, vil få pengene tilbage i forbindelse med efterreguleringen af pensionen for 2023. Det sker i 2024. Udbetaling Danmark udsender fra slutningen af maj 2024 automatisk en opgørelse af, om du har fået den folkepension, du havde ret til i 2023.

Folkepensionisters arbejdsindkomst indgår fortsat i indkomstgrundlaget for beregningen af den personlige tillægsprocent, der bruges til at beregne ældrecheck, helbredstillæg, varmetillæg og mediecheck. Udbetaling Danmark har derfor stadig behov for, at pensionister oplyser deres arbejdsindkomst.

2. Bedre forhold for aldersopsparing

Beskæftigelsesministeriet forventer i februar 2024 at fremsætte forslag om, at ægtefælle/samlevers (eller andre i husstanden) indbetaling til en aldersopsparing ikke skal indgå i indtægtsgrundlaget ved beregning af visse sociale ydelser. Der er lavet en politisk aftale, som skal vedtages ved lov, før reglerne om bedre forhold for aldersopsparing kommer til at gælde.

Ændringen betyder, at aldersopsparing bliver relevant for flere. Aldersopsparing vil dog fortsat ikke være relevant for alle medarbejdere i en firmaaftale, og det vil (derfor) stadig kræve rådgivning af den enkelte medarbejder ift. deres personlige indkomst og skatteforhold. Typisk er aldersopsparing interessant, hvis du højest betaler bundskat nu og har udsigt til at pensionsudbetalingen bliver modregnet i folkepensionstillægget. Dette kan vurderes med større sikkerhed for indbetalinger sidst i arbejdslivet, og aldersopsparing er da også især målrettet indbetalinger i denne del af livet. Du kan således indbetale:

9.100 kr. (2024)
indtil 7 år inden folkepensionsalderen
58.900 kr. (2024)
fra og med det 7. år inden folkepensionsalderen.

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar til at rådgive dig, hvis du er i tvivl om noget.