Pas godt på dig selv - særligt i december!

18-12-2023

December er for de fleste forbundet med forestillingen om en dejlig og hyggelig måned. Men parallelt med julestemningen og en juleferie lige rundt om hjørnet er det ofte også en af årets travleste på arbejdet, fordi deadlines og projekter ofte bliver placeret lige netop her.

Vi rydder op og gør status inden årets afslutning. Det betyder også en gennemgang af indbakken, hvor opgaver, der skubbes ud af den enes indbakke, dernæst lander i kollegaens. Så selvom planen var at gå på juleferie med ”clean desk”, er det for en stor andel af danskerne det modsatte, der er tilfældet. Alt dette mærker vi tydeligt hvert år, når det bliver januar i Velliv.  

”Januar er en af vores travleste måneder i forhold til kunder, der henvender sig med stress-symptomer og gerne vil have hjælp. Kunder der ringer med en oplevelse af at have givet alt, hvad de har i december, men uden at nå helt i mål. Og når januar rammer efter juleferien, der måske heller ikke er gået helt efter planen, så vælter kunden rent mentalt. Vi ser den samme reaktion efter sommerferien,” siger Julie Engelund Sander, sundhedsdirektør i Velliv. 

Afklaring og mailpause giver en bedre ferie

Det kan jo virke lidt paradoksalt, at det er efter de længere ferieperioder, at vi i Velliv ser en stigning i stress-relaterede henvendelser. En tid, hvor der netop burde være overskud efter ferie og familietid. Men sådan er det ikke altid, for med julehygge og ferie generelt følger der også forventninger.

Og her er der både tale om de synlige forventninger fra ikke mindst børn, der som regel har et ret godt billede af, hvad der gør højtider gode. I form af gaver, oplevelser og en masse nærvær samt en stor lykkelig familie. Drømmebilledet harmonerer dog ikke altid med virkelighedens jul, som ikke sjældent også kan være præget af konflikter, skuffelser og ensomhed.

Men der er også de mere usynlige forventninger, der kommer, når vi skal lukke arbejdsmailen ned og bunken med arbejdsopgaver måske ikke har nået bunden, som vi håbede, inden computeren blev slukket.

”For det første har mange fortsat svært ved at lukke for arbejdsmailen i ferien, der fortsætter med at tikke ind på mobilen. Og mens børnene parkeres med iPad’en, så larmer den dårlige samvittighed hos mor eller far, samtidig med at arbejdet kun løses med delt fokus. For det andet kan mange medarbejdere have svært ved at holde fri, hvis følelsen er, at det de kommer tilbage til, kan virke uoverskueligt, eller de er bekymrede for, om de har leveret tilfredsstillende, inden de tog på ferie,”
siger Julie Engelund Sander.

Tre gode råd til en vellykket jul

1. Gå ikke på ferie med bekymring over uløste opgaver.
Tag en åben snak med din leder om prioritering, og hvordan I konstruktivt kan arbejde videre med opgaverne på den anden side af ferien.
2. Tag en snak om, hvad der venter på den anden side af ferien,
og hvordan januar kommer til at se ud.
På den måde skaber du i god tid rammerne for, hvad det er du kommer tilbage til, så du ikke skal bekymre dig om, at du møder op til for høje forventninger, som du ikke føler, du kan indfri.
3. Husk arbejdsliv og fritid hænger uløseligt sammen
Er der ikke balance og plads til begge dele, så tipper det ofte og kan ende i stress og mistrivsel.
Så brug ferien på at holde fri og være nærværende i dit privatliv. På den måde kommer du mere energifyldt og glad tilbage, hvilket også er i din arbejdsplads interesse. Sæt autosvar på din mail og slå mail-notifikationer på mobilen fra, så vidt det er muligt. Arbejdsmails kan sætte en masse tanker i gang, som forstyrrer ferien, og som hverken gavner dig eller din arbejdsplads, hvis du ikke har planer for at handle på dem.