Har I en ægtepagt?

02-04-2024

Har du og din ægtefælle sikret en fair deling af pensionsordningerne i tilfælde af skilsmisse?

Flere og flere ægtepar indgår en ægtepagt. Og det er en rigtig god nyhed, fortæller seniorjurist og afdelingschef for Forsikringsjura i Velliv Dorte Christensen:

Helt særlige regler for pension

”Traditionelt deler vi alt ligeligt i forbindelse med skilsmisser. Eller det tror vi, at vi gør. For på pensionsområdet er der helt særlige regler, der betyder, at hver part som hovedregel beholder sin egen pensionsopsparing. Med de nuværende regler er der simpelthen for stor risiko for, at den ene part risikerer at komme i en økonomisk klemme.

Mit bedste råd til alle er derfor at få oprettet en ægtepagt, så I får taget stilling til om eller hvordan jeres pensionsopsparing skal deles, hvis nu ægteskabet ikke holder helt til døden jer skiller. For vi oplever, at der stadig er mange, der overraskes af særreglerne på pensionsområdet, den dag de skal skilles.”

Særligt vigtigt, hvis der er forskel i indtægten

Dorte Christensen peger på, at det i de fleste ægteskaber typisk er sådan, at den ene ægtefælle har en større pensionsopsparing end den anden. Og i Danmark er det desværre typisk kvinderne, der halter efter, når det kommer til pensionsopsparing.

”For det første tager kvinderne den langt største del af barslen. Det kan betyde perioder uden pensionsopsparing. For det andet er det i Danmark også i overvejende grad kvinder, der arbejder på nedsat tid og dermed sparer mindre op til pension. For det tredje ligger mænds indkomster generelt på et højere niveau, og dermed sparer de mere op til pension,”
fortæller Dorte

Atypiske regler stiller krav til, at du selv gør noget

Det er i praksis rigtig nemt at oprette en ægtepagt og få aftalt, om eller hvordan pensionsopsparingen skal deles i forbindelse med skilsmisse. Det lyder måske kedeligt, men det er rigtig godt at have på plads, hvis det viser sig, at ægteskabet ikke holder, så længe som tiltænkt.

Vil du gerne vide mere, anbefaler vi, at du kontakter en advokat, så du og din ægtefælle får den rette rådgivning og hjælp ud fra lige præcis jeres situation.

Fakta om ægtepagter
I Danmark er der hvert år i omegnen af 28.000 – 33.000 par, der bliver gift eller viet. I 2023 blev der iflg. Domstolstyrelsen tinglyst 9.332 ægtepager, hvilket var en rekord – det er dog desværre stadig kun ca. 1/3 af alle ægtepar, der vælger at indgå en ægtepagt.