Velliv ikon - finger aftryk, Vækstpension aftryk, Verden har brug for en ny retning
Play video

Vi udvikler din pension, mens den udvikler verden

For de fleste af os kan aftrykket fra vores pensionsopsparing, være et af de største, vi kommer til at sætte på verden. Som kunde kan du med VækstPension Aftryk være med til at skubbe verden i en bedre retning.

Investeringerne i VækstPension Aftryk har et bredt bæredygtigt perspektiv og bidrager på hver deres måde med løsninger på de udfordringer, verden står overfor. De har samtidig potentialet til at levere et attraktivt finansielt afkast.

Opsparingsproduktet bygger på fire investeringskategorier, som alle er vigtige, hvis vi skal nå i mål med den bæredygtige omstilling.

VækstPension Aftryk er et konkurrencedygtigt alternativ til Vellivs øvrige investeringsmuligheder med samme langsigtede afkastforventninger, men med potentielt større udsving på kort sigt. Risikoen nedtrappes automatisk i takt med, at du nærmer dig udbetalingen af din pension.

Vejskilt, forår, grene, natur

Verden har brug for en ny retning

I Velliv ser vi både et stort investeringsmæssigt og samfundsmæssigt potentiale i at investere i de forandringsparate og dem, som baner vejen for, at vi som samfund kan nå i mål med den bæredygtige udvikling.

Det er et langt, sejt træk at skabe forandring. Derfor har vi også det lange lys på.

Ved at investere langsigtet og bredt og arbejde målrettet med aktivt ejerskab, håber vi at kunne bane vejen for nye løsninger.

 

Fire stærke investeringskategorier

VækstPension Aftryk bygger på fire investeringskategorier, som på hver deres måde er med til at skubbe verden i en mere bæredygtig retning. Det giver plads til både nye og mere velkendte helte. For verden har hårdt brug for selskaber, der forbinder økonomisk styrke med målbar, positiv forandring.

Vi investerer i frontløbere – deres  aktiviteter er med til at skubbe verden i en mere bæredygtig retning, fx ved at skabe bedre folkesundhed, bidrage til vedvarende energi eller ved at levere nye teknologier. Eller sagt på en anden måde, det er investeringer, der har førertrøjen på. 

Derudover investerer vi i omstillere – forandringsparate selskaber, som tilhører industrier, samfundet ikke kan undvære. De er godt i gang med omstillingen, og de har en klar køreplan for at fremme den bæredygtige udvikling.

Og fordi vi vil forandringen, tager vi skridtet videre og investerer i katalysatorer – selskaber, som muliggør, at vi som samfund  kan nå i mål med den bæredygtige udvikling. Fx ved at levere nødvendig teknologi, infrastruktur, finansiering eller metaller. For vi kan ikke gemme energien fra vedvarende energi uden litiumbatterier, og vi har brug for bankerne til at finansiere solcelleparker og vindmøller.

Sidst men ikke mindst investerer vi i ESG–ledere – aktører, der vurderes at være blandt de bedste inden for netop deres felt til at varetage miljømæssige (E), sociale (S) og ledelsesmæssige (G) hensyn. De er repræsenteret ved en lang række sektorer, brancher og lande og er med til at skabe den nødvendige robusthed og risikospredning i VækstPension Aftryk. 

Alle investeringer har det til fælles, at de spiller en vigtig rolle i den bæredygtige udvikling og har forudsætningerne for at skabe attraktive langsigtede afkast - og de er alle vigtige, ingen kan undværes.



Frontløbere

Investeringer i denne kategori rummer aktiviteter, som er med til at skubbe verden i en mere bæredygtig retning, fx ved at skabe bedre folkesundhed, bidrage til vedvarende energi eller ved at levere nye teknologier. Eller sagt på en anden måde, det er investeringer, der har førertrøjen på. 

Frontløbere er aktører, som Velliv vurderer allerede i dag har taget de nødvendige skridt for at bidrage til en mere bæredygtig udvikling. Det er aktører, som leverer produkter, services eller andre ydelser, som direkte gavner den sociale eller grønne omstilling. Det kunne f.eks. være teknologi, som genererer vedvarende energi eller som fremmer finansiering af tiltag, der eksempelvis målrettet understøtter ligestilling mellem kønnene.

I denne kategori indgår bl.a. børsnoterede aktier og virksomhedsobligationer. Derudover rummer frontløber-kategorien alternative investeringer, impact investeringer, ejendomme samt sociale og grønne obligationer.

Mød en frontløber

Annapurna Finance er en finansieringsvirksomhed, som hjælper primært kvindelige iværksættere i landdistrikter med arbejdskapital og mindre lån. Annapurna Finance har en udlånsportefølje på mere end 1,1 milliard US dollars, og selskabet havde ved udgangen af december 2023 hjulpet mere end 2,6 millioner iværksættere.

Adgang til arbejdskapital og mindre lån spiller en vigtig rolle i udviklingen af lavindkomstlande og er et vigtigt middel til at afskaffe fattigdom og øge ligestilling mellem kønnene. Derfor indgår investeringen i kategorien frontløbere.

Omstillere

Investeringer i forandringsparate selskaber, som tilhører industrier, samfundet ikke kan undvære. De er godt i gang med omstillingen og har en klar køreplan for at fremme den bæredygtige udvikling. 

Fælles for disse investeringer er, at selskaberne skal have en klar og gennemsigtig plan og have sat sig konkrete og realistiske mål eller igangsat tiltag, som fremmer den sociale eller grønne omstilling.

Vi har især fokus på udledningstunge sektorer som industri, forsyning, materialer og ejendomme, da de er ansvarlige for størstedelen af den globale CO2-udledning. Disse sektorer har derfor både det mest presserende behov  – og det største potentiale - til at gøre en forskel.

Kategorien indeholder desuden investeringer, som bidrager til en bedre social balance i verden. Det investeringsmæssige fokus er især på tiltag, der fremmer diversitet, sundhed og trivsel. Omstillere er også investeringer i statsobligationer med særlige målsætninger, som understøtter den bæredygtige udvikling.

Mød en omstiller

Velliv har investeret i en bæredygtighedsrelateret obligation udstedt af Chile i 2022. Obligationen er sammensat på en måde, så den giver Chile et økonomisk incitament til at forbedre den grønne omstilling i landet.

Obligationen er bundet op en reduktion af landets samlede udledning af drivhusgasser og har desuden som mål at påvirke landets elforbrug, så andelen af energi fra vedvarende energikilder forøges.

Med udstedelsen af obligationen forpligter Chile sig til årligt at offentliggøre en rapport der forklarer fremdriften på klimamålene og dokumenterer den bæredygtige omstilling, som landet er i gang med. Derfor indgår investeringen i kategorien omstillere.

Katalysatorer

Investeringer i selskaber, som muliggør, at vi som samfund kan nå i mål med den bæredygtige udvikling. Fx ved at levere nødvendig teknologi, infrastruktur, finansiering eller metaller. For vi kan ikke lave batterier uden litium, og vi har brug for bankerne til at finansiere solcelleparker og vindmøller.

Katalysatorer er investeringer i selskaber, der tilbyder forskellige former for eksempelvis finansiering, teknologi, innovation og transitionsmetaller (kobber, nikkel, litium og kobolt). De understøtter eller bidrager til, at andre kan komme videre med deres omstilling til fordel for den bæredygtige udvikling.

Velliv udvælger de selskaber, som vurderes at have de bedste muligheder  for at hjælpe samfundet med at nå i mål med omstillingen. Til det formål har vi udviklet vores egne sektormodeller med specifikke krav til investeringerne i den enkelte sektor.

Mød en katalysator

Pilbara Minerals er et australsk mineselskab, som primært beskæftiger sig med produktion og udvikling af litium.

Udover udvinding har selskabet fokus på videreforarbejdningen af litium. Dermed udgør selskabets aktiviteter en større del af den værdikæde, som leverer materialer til f.eks. produktion af batterier.

Litium spiller en central rolle i den grønne omstilling, da det er en nøglekomponent i batterier til de elbiler, som skal reducere afhængigheden af fossile brændstoffer. Litiumbatterier bliver også anvendt i elforsyningssektoren til lagring af strøm fra vedvarende energi. Derfor indgår investeringen i kategorien katalysatorer.

ESG-ledere

Investeringerne i denne kategori er aktører, der vurderes til at være blandt de bedste inden for deres felt til at varetage miljømæssige (E), sociale (S) og ledelsesmæssige (G) hensyn. De er repræsenteret ved en lang række sektorer, brancher og lande og er med til at skabe den nødvendige robusthed og risikospredning i VækstPension Aftryk.

ESG-ledere er investeringer, som skal sikre at VækstPension Aftryk får den nødvendige bredde og risikospredning.

Vi har formuleret individuelle krav til, hvornår investeringen kan indgå i kategorien. Det gælder fx for børsnoterede aktier og virksomhedsobligationer, at selskaberne skal efterleve Vellivs minimumskrav for deres ESG-scorer indhentet af vores eksterne dataleverandører, før de kan indgå i kategorien.

Mød en ESG-leder

Velliv investerer i statsobligationer for at sikre balancen mellem afkast og investeringsrisiko. I denne kategori er især de danske statsobligationer vigtige at fremhæve som en ESG-leder. Det er de, fordi Danmark generelt er nået langt i den bæredygtige udvikling sammenlignet med mange andre lande.

Eksempelvis vedtog Folketinget i 2020 den danske klimalov, som det danske Klima-, Energi og Forsyningsministerium selv omtaler som ”en ambitiøs og bindende klimalov”. Loven tilsiger bl.a. at Danmark skal reducere udledningerne af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990.

Med klimaloven skal Danmark være et klimaneutralt samfund senest i 2050. Danmarks klimaindsats skal bl.a. ske ud fra et af de grundlæggende principper om at bevare det stærke velfærdssamfund. Danmark har derfor også fokus på, at vejen mod klimaneutralitet skal være retfærdigt og med fokus på den sociale balance. Derfor indgår obligationer udstedt af den danske stat i kategorien ESG-ledere.

 

VækstPension Aftryk investerer i selskaber som

Hornsea Two

Hornsea Two er verdens største havvindmøllepark og genererer strøm fra vedvarende energi til 1,4 millioner husstande i Storbritannien. I 2023 sparede havvindmøllerne verden for 1.3 millioner tons CO2-udledning. Ifølge eksterne beregninger. Velliv har investeret i Hornsea Two via en infrastrukturfond, som administreres af en ekstern forvalter.

John Deere

John Deere er en amerikansk producent af landbrugs-, skovbrugs- og entreprenørmaskiner. De udvikler og leverer innovative løsninger, som hjælper med at optimere og øge produktionen. Virksomheden har fået godkendt sine klimamål af SBTI og har bl.a. forpligtet sig til at reducere deres CO2-udledninger med 50% inden 2030.

SAP

SAP er en global softwarevirksomhed, der tilbyder en bred vifte af software og virksomhedsapplikationer. Investeringen indgår i VækstPension Aftryk, fordi virksomheden stiller værktøjer til rådighed som bl.a. kan måle effekten og fremdriften af initiativer, der understøtter den bæredygtige omstilling.

VækstPension Aftryk er et artikel 8 produkt i EU’s Disclosureforordning. Få flere oplysninger, der relaterer sig til produktets bæredygtighed her.

 

Sådan bidrager frontløberne til den bæredygtige udvikling

Velliv Ikon - Aftryk - Klode

Klode

49 %


Baseret på en mellem risikoprofil med 15 år til pension. Opdateret 31/8 2024

Velliv Ikon - Aftryk - fællesskab

Mennesker

51 %


Baseret på en mellem risikoprofil med 15 år til pension. Opdateret 31/8 2024

Sådan er det beregnet

Ovenfor kan du se, hvordan investeringerne i kategorien frontløbere fordeler sig ift. om de sætter et aftryk på klode eller mennesker.

For investeringer i noterede aktier og virksomhedsobligationer, som ligger i kategorien frontløbere, tages der udgangspunkt i, hvordan selskabets omsætning bidrager til FN’s verdensmål.

Vi opdeler verdensmål i mennesker og klode

Et selskab kan have flere indtægtskilder, og i de tilfælde vurderes det for hver indtægtskilde, hvilket verdensmål, den bidrager til. En indtægtskilde kan kun bidrage til ét verdensmål.

Længere nede på siden kan du se, hvordan vi inddeler FN's verdensmål i hhv. klode og mennesker. Vi benytter data fra eksterne leverandører om investeringernes omsætningsbidrag til FN’s verdensmål.

For de øvrige aktivklasser i investeringskategorien frontløbere fordeles deres aftryk i mennesker eller klode, afhængigt af investeringens formål og tilgængelig information. Eksempelvis vil grønne obligationer og skovinvesteringer indgå under klode, mens sociale obligationer indgår under mennesker.

  • Klode

    De børsnoterede aktier og virksomhedsobligationer bidrager til miljømæssige mål, når den enkelte investering har en eller flere indtægtskilder, der positivt understøtter følgende verdensmål:

    • Rent vand og sanitet (verdensmål nr. 6)
    • Bæredygtig energi (verdensmål nr. 7)
    • Bæredygtige byer og lokalsamfund (verdensmål nr. 11)
    • Ansvarligt forbrug og produktion (verdensmål nr. 12)
    • Klimaindsats (verdensmål nr. 13
    • Livet i havet (verdensmål nr. 14)
    • Livet på land (verdensmål nr. 15)
  • Mennesker

    De børsnoterede aktier og virksomhedsobligationer støtter op om sociale mål, når den enkelte investering har en eller flere indtægtskilder, der bidrager positivt til følgende verdensmål:

    • Afskaf fattigdom (verdensmål nr. 1)
    • Stop sult (verdensmål nr. 2)
    • Sundhed og trivsel (verdensmål nr. 3)
    • Kvalitetsuddannelse (verdensmål nr. 4)
    • Ligestilling mellem kønnene (verdensmål nr. 5)
    • Anstændige jobs og økonomisk vækst (verdensmål nr. 8)
    • Industri, innovation og infrastruktur (verdensmål nr. 9)
    • Mindre ulighed (verdensmål nr. 10)
    • Fred, retfærdighed og stærke institutioner (verdensmål nr. 16)

Afkast og omkostninger

Vi forventer, at de langsigtede afkast i VækstPension Aftryk vil være på samme niveau som Vellivs øvrige produkter, hvor risikoen automatisk nedtrappes i takt med at du nærmer dig udbetalingen af din pension. Dog kan der være større udsving på kort sigt. Det skyldes, at VækstPension Aftryk har et smallere investeringsunivers.

Læs mere om Vellivs andre investeringsformer Aktiv og Index, og få et overblik over afkast og risiko samt omkostninger for de forskellige investeringsformer.

 

Sådan vælger du VækstPension Aftryk

Hvis du allerede har VækstPension Aktiv eller Index, kan du logge ind i Mit Velliv og skifte til VækstPension Aftryk under siden 'Investering'.

Har du ikke har VækstPension, kan du kontakte os via appen eller ringe på 70 33 99 99, så hjælper vi dig i gang.

 

Vi er omhyggelige, når vi udvælger investeringer

Vores investeringstilgang i VækstPension Aftryk er karakteriseret ved grundighed. Det gælder både, når Velliv selv udvælger investeringer, og når eksterne forvaltere investerer på vores vegne.

I VækstPension Aftryk har vi et globalt investeringsfokus, og udgangspunktet er derfor et bredt investeringsunivers på tværs af aktivklasser.

Når Velliv selv udvælger de investeringer, som skal indgå i VækstPension Aftryk, foretager vi grundig analyse af de enkelte investeringsmuligheder. Analyserne er baseret på relevant information og tilgængelig data. Da adgangen til information og data kan variere afhængig af aktivklasse, er analyserne inden for bæredygtighed tilpasset mulighederne i den enkelte aktivklasse. Vi forbedrer løbende vores udvælgelsesproces for at kunne tage højde for netop dette.

Sådan udvælger vi forvaltere

Når vi udvælger vores eksterne samarbejdspartnere, som forvalter investeringer på vores vegne, foretager vi en grundig analyse af, hvordan de arbejder med bæredygtighed. Vi kigger bl.a. på deres organisatoriske setup inden for bæredygtighed, hvordan de har integreret bæredygtighed i investeringsprocessen samt deres rapportering på området.

Vores eksklusionskriterier

Med VækstPension Aftryk har vi fokus på at tilvælge investeringer, der gør en forskel, men vi har samtidigt holdninger til, hvad vi ikke vil investere i.

Vi fravælger investeringer, som ikke lever op til vores eksklusionskriterier. Vi udelukker derfor investeringer i selskaber, som producerer og/eller udvinder fossile brændsler samt investeringer med mere end 5 pct. omsætning fra våben, alkohol, spil og pornografi. Vi investerer desuden ikke i statsobligationer, der er udstedt af lande, som Velliv vurderer, ikke har en tilfredsstillende tilgang til regeringsførelse og forvaltningspraksis.

Vi overvåger løbende vores investeringer

Vi følger vores investeringer og eksterne samarbejdspartnere tæt. De investeringer, som vi selv foretager, genbesøger vi regelmæssigt og vurderer, om der er behov for tilpasninger.

Når vi monitorerer investeringerne, kigger vi bl.a. på om selskaberne har været involveret i kontroverser, fx relateret til arbejdsforhold. Vi ser også på, om der er sket ændringer i vores eksterne dataleverandørers ratings på det miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige område.

Derudover monitorerer vi kontinuerligt vores eksterne forvaltere. Det gør vi for at sikre, at de fortsat efterlever Vellivs krav, når det kommer til bæredygtighed.

Aktivt ejerskab er krumtappen

Vi benytter aktivt ejerskab til at skubbe de selskaber, som vi investerer i, og vores eksterne forvaltere, i en mere bæredygtig retning. Dette indbefatter bl.a. stemmeafgivelse på selskabernes generalforsamlinger. Her modsætter vi os fx bestyrelsesmedlemmer, som ikke håndterer ESG-relaterede risici, og vi støtter op om forslag, der skubber selskabet i en mere bæredygtig retning. Vellivs stemmeafgivelse bliver administreret af en ekstern datarådgiver ud fra en stemmepolitik, der er i overensstemmelse med Vellivs strategiske mål og værdier.

Velliv fører også selv dialog med selskaberne og vores eksterne forvaltere. Her er formålet er at afdække bæredygtighedsrelaterede risici og påvirke selskaberne til at implementere tiltag, som understøtter den bæredygtige udvikling.

Sidst men ikke mindst indgår Velliv – via en ekstern datarådgiver - i dialog med selskaber, som bryder med internationale principper for ansvarlig ledelsespraksis. Det gør vi for at undgå, at lignende brud sker i fremtiden.

 

Til dig, der vil vide mere

To gange om året offentliggør vi en liste over vores investeringer i VækstPension Aftryk. Du finder vores beholdningslister længere oppe på siden. Du kan læse vores eksklusionskriterier, her.

Vi rapporterer også på vores arbejde med aktivt ejerskab. Du finder vores seneste rapport, som indeholder en opsummering samt eksempler på, hvordan vi praktiserer aktivt ejerskab, her.

En gang om året udgiver vi en rapport, der belyser, hvordan VækstPension Aftryk har bidraget til den bæredygtige udvikling. Rapporten går også under navnet 'periodisk rapportering’, og den bliver offentliggjort i overensstemmelse med EU’s Disclosureforordning - du kan finde den her.